Polityka prywatności i cookies

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych 

Tomasz Musiał (dalej jako „Administrator” lub „Usługodawca” ) przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy w portalu vpnlab.pl  Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. 

  1. Niniejsza Polityka Prywatności portalu pl (dalej jako „Portal” ) stanowi integralną część Regulaminu portalu vpnlab.pl
  2. Polityka Prywatności reguluje zasady ochrony prywatności użytkowników Portalu.
  3. Korzystając z Portalu użytkownik akceptuje niniejszą Politykę Prywatności.
  4. Dane osobowe w Portalu mogą być gromadzone poprzez następujące działania:
  • informacje podawane w formularzach zamieszczonych w Portalu,
  • informacje zbierane w sposób automatyczny podczas korzystania z Portalu, tj.:

– informacje zapisywane automatycznie w logach serwerów oraz Portalu, np. adres IP, żądanie strony wysyłane przez użytkownika, data i godzina żądania, typ przeglądarki, język przeglądarki, dane urządzenia, typ systemu operacyjnego,

– pliki „cookies” – niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez Portal na urządzenie użytkownika odwiedzającego Portal (np. komputer, smartfon).

  1. Ogólne zasady korzystania z cookies:
  • w związku z udostępnianiem zawartości Portalu Usługodawca stosuje tzw. pliki cookies.
  • pliki cookies („ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika Portalu.
  • pliki cookies nie zawierają żadnych informacji powiązanych z danymi osobowymi.
  • za pomocą technologii cookies Usługodawca zbiera jedynie anonimowe dane statystyczne o użytkownikach służące do poprawy wygody korzystania z serwisu oraz minimalizacji uciążliwości reklam.
  • podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika Portalu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Usługodawca.
  • podmioty współpracujące z Portalem, m.in. partnerzy świadczący usługi analityczne, reklamodawcy mogą zamieszczać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i z nich korzystać.
  • Portal może umieścić plik cookies w przeglądarce użytkownika, jeśli przeglądarka to umożliwia.
  • użytkownik może w każdym momencie dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies wykorzystując do tego celu ustawienia przeglądarki internetowej.
  • wyłączenie zapisu plików cookies nie powoduje braku możliwości korzystania z Serwisu, może jednak wywołać pewne utrudnienia w tym zakresie.
  1. Cel korzystania z cookies.

Portal wykorzystuje pliki cookies w celu:

  • dostosowywania zawartości Portalu do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania z Portalu; np. pliki cookies pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i wyświetlić Portal w sposób dostosowany do jego indywidualnych potrzeb;
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z Portalu, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    mierzenia skuteczności prowadzonych akcji działań marketingowych i dopasowanie treści i form reklam, wyświetlanych na Portalu.
  1. Rodzaje plików cookies wykorzystywane przez Portal:
  • sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika aż do opuszczenia Portalu lub wyłączenia przeglądarki internetowej
  • stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez określony czas albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
  1. Ze względu na cel, jakiemu służą pliki cookies i inne podobne technologie, Portal stosuje ich następujące rodzaje:
  • niezbędne do działania usługi – umożliwiające korzystanie z usług Portalu;
  • pliki służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania;
  • wydajnościowe – umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania z Portalu;
  • funkcjonalne – umożliwiające “zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika;
  • reklamowe – umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań;
  • statystyczne – służące do zliczana statystyk dotyczących Portalu.
  1. Cookies zewnętrzne – prawo zamieszczania informacji w urządzeniu końcowym użytkownika przez podmioty trzecie, o których mowa w pkt. 5 powyżej, dotyczy następujących usług:
  1. Odnośniki do stron osób trzecich – na Portalu umieszczone są odnośniki (linki) umożliwiające bezpośrednie przejście na stronę internetową  podmiotów oferujących opisywane na Portalu usługi. Po przejściu do portalu ww. podmiotów, użytkownik ma obowiązek dokładnego zapoznania się z pełną treścią polityki prywatności tych podmiotów, aktualną na dzień nabycia danej usługi.
  2. Usługodawca nie odpowiada za politykę prywatności podmiotów zewnętrznych, między innymi serwisów, do których zamieszcza linki. Użytkownik powinien zapoznać się z zasadami obowiązującymi u tych podmiotów.
  3. Niniejsza polityka prywatności obejmuje wyłącznie Portal pl
  4. Logi systemowe – podobnie jak większość wydawców serwisów internetowych, Portal zbiera zapytania HTTP kierowane do serwera Portalu na podstawie analizy logów dostępowych. Informacje przechowywane są na czas nieokreślony i wykorzystywane są w celach technicznych, związanych z administracją serwerów Portalu, jak również w celach statystycznych. Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające Portal. Informacje przechowywane w plikach logów serwera WWW to  informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.
  5. Usługodawca dokłada wszelkich starań, aby chronić Portal wraz z przetwarzanymi na nim danymi, m. in. przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. W tym celu Usługodwca stosuje fizyczne środki bezpieczeństwa, systemy bezpieczeństwa zabezpieczające dostęp do serwerów i serwisu oraz rozwiązania kryptograficzne. Dane osobowe udostępniane są wyłącznie tym podmiotom, którym są one niezbędne do realizacji zadań i są one przetwarzane wyłącznie w celach opisanych w niniejszej Polityce Prywatności.
  6. Usługodawca Tomasz Musial jest administratorem danych przetwarzanych w związku z korzystaniem z Portalu, z wyłączeniem danych zbieranych przez podmioty zewnętrzne, o których mowa w pkt 8 i 9.
  7. Tomasz Musiał przetwarzając dane osobowe użytkowników przestrzega przepisów o ochronie danych osobowych, w tym przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO).
  8. Dane osobowe użytkowników zabrane w celach opisanych w niniejszej Polityce Prywatności będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji danego celu.
  9. Dane osobowe są przekazywane do podmiotów przetwarzających dane w imieniu administratora danych  w związku ze świadczeniem usług na rzecz Usługodawcy.
  10. Użytkownikowi przysługuje prawo do żądania od administratora danych osobowych:
  • dostępu do swoich danych osobowych,
  • ich sprostowania,
  • ograniczenia ich przetwarzania,
  • przeniesienia danych do innego administratora danych,
  • wniesienia sprzeciwu.
  • Użytkownikowi przysługuje również prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych jeśli uzna, że przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO.
  1. Informacje i dane do kontaktów w sprawie danych osobowych:
  • administratorem danych osobowych jest Tomasz Musiał
  • dane kontaktowe do Administratora: [email protected]
  1. W przypadku zmiany niniejszej Polityki Prywatności, odpowiednia informacja zostanie zamieszczona na poniższej podstronie.